Best practiceMatec 30 HV versnelt takeoff MRO business Fokker Landing Gear

17 juni 20135 min

Voor Fokker Landing Gear in Helmond is MRO (Maintenance Repair & Overhaul) een van de drie groeipijlers. Om deze groeiambitie te realiseren, heeft de onderneming geïnvesteerd in een Matec 30 HV. De toegankelijkheid, de zwenkkop en het lange vaste bed blijken in de dagelijkse praktijk voordelen te bieden als je vooral met enkelstuks bezig bent.

[quote align=”center” color=”#999999″]Investering in 5-assige freesmachine moet voor groei MRO-business zorgen [/quote]

[dropcap type=”circle” color=#ffffff background=#f16236]F[/dropcap]okker Landing Gear heeft groeiambities. De voorbije drie jaar is de omzet al bijna verdubbeld. Binnen 7 jaar wil het bedrijf jaarlijks 100 miljoen euro omzet in de boeken bijschrijven. Deze groei moet zowel uit de activiteiten voor de militaire als de civiele luchtvaart komen. Daarbij mikt de Fokker Technologies dochter met name op helikopters en vliegtuigen voor de regionale markt: business jets, kleinere lijntoestellen.

Leon de Schepper: groeipotenties in de MRO business
Leon de Schepper: groeipotenties in de MRO business

Drie groeipijlers
De groeistrategie stoelt op drie pijlers: de productie van nieuwe landingsgestellen; MRO-activiteiten en landingsgestel onderdelen van composiet. “In de nieuwbouw voeren we bij voorkeur design to build opdrachten uit, maar we zijn ook in voor build to print”, zegt Leon de Schepper, Director Procurement. Voor de tweede pijler, onderhoud, reparatie en revisie van landingsgestellen (MRO), heeft het Helmondse bedrijf sinds kort de benodigde luchtvaartcertificering. Fokker ziet hier nadrukkelijk groeipotenties. Sinds enige tijd investeert het bedrijf daarom extra in mensen en middelen. “We doen MRO activiteiten voor een aantal programma’s. We proberen deze markt als OEM’er te benaderen en dat lukt heel aardig.” De derde pijler onder de groeistrategie, composiet, is nu nog een bescheiden activiteit. Sinds een jaar of twintig werkt Fokker Landing Gear aan de toepassing van composiet als vervanging van staal in het landingsgestel. Dat scheelt gewicht en dus brandstof. “In vliegtuigen zit veel composiet, maar nieuw is dat wij dit in de sterkte keten toepassen”, zegt Leon de Schepper. Omdat dit nieuw is in de luchtvaartwereld, heeft Fokker zelf methoden ontwikkeld om sterkte- en vermoeiingsberekeningen te doen. Deze zijn inmiddels gecertificeerd. Onlangs heeft het bedrijf een ontwikkelopdracht gekregen. “Nu kunnen we bewijzen dat composiet in een landingsgestel metaal kan vervangen. We willen dit naar de productie brengen.”

Effect op investeringsprogramma
De groeiambities hebben hun weerslag op de investeringsplannen voor de fabriek in Helmond. Voortdurend zoekt men naar nieuwe gereedschappen en verspaningstechnologieën om productietijden in de nieuwbouw korter te maken. Automatisering is geen optie, meent de Director Procurement. De series zijn klein, de stukken groot en de procesbeheersing mag vanwege de strenge veiligheidseisen niet in het geding komen. Bij de MRO-afdeling kun je al helemaal niet meer praten over seriematig werk. Een landingsgestel dat binnenkomt voor onderhoud of revisie, moet binnen een vooraf vastgestelde tijd volledig gereviseerd terug naar de klant. Leon de Schepper: “Pas bij de inspectie zien we wat er gedaan moet worden. Vroeger deden we mechanische bewerkingen op de machines die we voor de nieuwe producten inzetten en een oude kotterbank. Maar nu de productie vol zit, wordt dat moeilijk. Daarom hebben we geïnvesteerd in een nieuwe machine voor deze afdeling.” Dat is een Matec 30 HV geworden, die Limas CNC Machinery BV ruim een half jaar geleden heeft geleverd. Wilfried Thijssens, de operator van de Matec machine, vindt het 5-assig bewerkingscentrum de ideale machine voor dit type werk. Omdat het om enkelstuks gaat én veelal holle, ronde delen, gaat veel tijd zitten in het opspannen van de werkstukken. De goede toegankelijkheid van de Matec-machine is daarbij een pluspunt, vindt hij. Niet alleen de brede deuren bieden een goede toegang tot de machine, ook de constructie van het vaste bed zorgt ervoor dat je gemakkelijk dichtbij de opspanning kunt komen.

Groot zwenkbereik
Een ander voordeel vindt hij het lange vaste bed (3000 mm X-richting) in combinatie met de zwenkkop en de rondtafel. De zwenkkop heeft een bereik van +/- 105 graden, waardoor de machine zowel horizontaal als vertikaal kan bewerken. Lange delen kunnen op de kopse kanten bewerkt worden. Kleinere delen kan hij aan vijf kanten bewerken door ze op de rondtafel op te spannen. “Maar ook een onderdeel van een Fokker 100, waarbij er bovenin een nauwkeurig boorgat zit, kan ik bewerken doordat ik in één opspanning met de spindel zowel van onder als van bovenaf kan boren”, legt Wilfried uit. Dat gebeurt met 0,03 graad nauwkeurig. Dankzij het lange bed kan hij soms opspanningen laten staan als dat zo uitkomt en elders op de tafel een ander werkstuk alvast frezen. Met de meettaster op de machine worden de producten voor de bewerking uitgelijnd.

[gdl_gallery title=Fokker-landing-gear width=150 height=100 galid=”1″ ]

Hogere nauwkeurigheid
De keuze voor een 5-asige machine voor de nieuwe MRO-afdeling is meer ingegeven door de hogere nauwkeurigheid dan de efficiencywinst, zegt Leon de Schepper. In MRO krijg je geen herkansing. “Het zijn onderdelen die in feite klaar zijn. Het eerste stuk moet dus meteen goed zijn, want er is geen reservedeel.” Vaak zijn het componenten met een waarde van duizenden euro’s, die gefreesd moeten worden of waar een boring uitgekotterd moet worden zodat er een nieuwe bus in kan komen. Omdat het om revisiedelen gaat, zijn ze al gehard (tot 54 HRc). Vaak zijn de producten van een oppervlaktelaag voorzien om corrosievorming tegen te gaan. Soms is dat een chroomlaag. “Chroom moet je slijpen als je op een honderdste nauwkeurig wilt werken. Daarom willen we nog een speciale slijpkop voor de Matec kopen om coördinatenslijpwerk op de machine te kunnen doen.” Matec biedt deze uitbreiding op de 5-assige freesmachine aan.

6e as
De Matec 30 HV zoals die bij Fokker Landing Gear staat, is eigenlijk een 6-assige machine. Op de tafel is namelijk nog een 6e rondas geplaatst. Met slimme opspanmiddelen, zoals een excentrisch te verstellen vierklauw, spant Wilfried hier bijvoorbeeld onderdelen op die hij dan 360 graden om hun eigen as kan draaien en zo ronde producten aan alle kanten kan frezen. Inventief zijn met opspanmiddelen is op deze afdeling een vereiste. De frezer speelt op de MRO-afdeling een sleutelrol, vindt Leon de Schepper. Zijn er bij de nieuwbouw nog product engineers en werkvoorbereiders die het productieproces tot in details kunnen voorbereiden en optimaliseren, bij de enkelstuks productie in de MRO-afdeling kan dat niet. Daar komt het op de ervaring van de frezer aan. Toch vereist ook hier de luchtvaartindustrie dat de processen gedocumenteerd worden. Daarom ontwikkelt Fokker momenteel programma’s voor elk type landingsgestel dat binnenkomt. Tooling, opspanning, CNC-programma tot en met de bepaling van de nulpunten worden vastgelegd en gedocumenteerd. Bij een repeatorder is de frezer zo sneller vertrokken met zijn bewerking. Protocollering en efficiency kunnen dus heel goed samengaan.

Meer informatie

Fokker Landing Gear

Matec

Limas Techniek

 

Hier klikken

Related Posts