MachinetechnologieSoftwareVerspaningstechnologieMet CAM programmeren de machinecapaciteit vergroten

11 november 20135 min

CAM programmeren levert meer voordelen dan enkel het offline programmeren, terwijl de machine dus freest. CAM-ontwikkelaars stoppen steeds meer intelligentie in hun software, waardoor het programmeren eenvoudiger wordt én slimme freesstrategieën beschikbaar komen. Juist deze strategieën verhogen de productiviteit en zorgen voor een aanzienlijk hogere machinebezetting. Wil je hier optimaal van profiteren, dan is meer nodig dan alleen een CAM-pakket.

Snelle besturing belangrijke voorwaarde

[dropcap type=”circle” color=#ffffff background=#f16236]D[/dropcap]e high performance freesstrategieën zoals bijvoorbeeld hyperMAXX die berekent, kun je eenvoudigweg niet meer handmatig programmeren, zegt Maarten van Teeffelen van CNC Consult. In plaats van rechte freesbanen, waarbij de machine in de hoeken telkens afremt om daarna weer te versnellen, wordt veel meer trochoïdaal gefreesd. Als de snede breder wordt dan het opgegeven maximum, gaat de machine automatisch cirkelvormig frezen. In de hoeken wordt het materiaal als het ware afgepeld. Abrupte bewegingen van de frees worden vermeden. De frees beweegt veel vloeiender door het materiaal. Dit vergt wel meer punten die geprogrammeerd moeten worden. Daarom is dit handmatig aan de machine niet meer te doen.

Frank Smets en Maarten van Teeffelen: hogere productiviteit.
Frank Smets en Maarten van Teeffelen: hogere productiviteit.

Rendement van CAM programmeren
Dit levert onder de streep een hoge productiviteit, langere standtijden van de gereedschappen en een lagere machinebelasting op. Dit heeft alles te maken met het feit dat de frees vloeiender door het materiaal beweegt. Door over te stappen op CAM programmeren, kun je de machinebezetting dan ook verhogen. Frank Smets van Hurco schat dat menigeen ruim 50 procent extra capaciteit uit zijn machines kan halen. Hurco’s Ultimotion software voegt daar nog eens 30 procent extra productiviteitswinst aan toe. Dergelijke rendementsverbeteringen rechtvaardigen de investeringen, vindt ook Maarten van Teeffelen. Een investering om machines via CAM te gaan aansturen, leidt tot een stijging van de machinebezetting van minimaal 20 procent. Binnen een jaar verdien je deze investering terug.

Snelheid besturing
De high performance strategieën stellen hoge eisen aan de besturing. Deze heeft een korte blokverwerkingstijd nodig. Dat is een gegeven waar bij de aankoop van een CNC-freesmachine nauwelijks op wordt gelet, weet Frank Smets van Hurco uit ervaring. “Je moet stilstaan bij de regelverwerkingssnelheid als je een nieuwe machine koopt. Anders koop je misschien de nieuwste machine maar met een langzame besturing. Dan kun je niet maximaal de CAM-aansturing benutten.” De verschillen in regelverwerkingssnelheid zijn groot. “Het verschil tussen een high end en een budgetbesturing kan een factor 4 en meer zijn.” Hurco levert standaard op alle machines de WinMax-besturing met een regelverwerkingssnelheid van ongeveer 0,4 milleseconde. Dit geldt in de markt als een van de snelste besturingen. Als optie is op de HSi-machines het Ultimotionpakket leverbaar. Met Ultimotion wordt het aandrijfsysteem volledig softwarematig gecontroleerd, wat voor vloeiendere bewegingen zorgt. Daarnaast bepaalt de software aan de hand van de snelheid en geometrie hoeveel regels er vooruit gekeken moet worden. Hoe hoger de snelheid waarmee je freest, des te verder kijkt de besturing al vooruit om daar op te anticiperen. Met Ultimotion kan maximaal 10.000 regels vooruit worden gekeken. Het resultaat is een kortere bewerkingstijd met een hogere oppervlaktekwaliteit. In combinatie met de intelligentie freesstrategieën van een CAM-pakket is de verbetering nog spectaculairder.

Dankzij featureherkenning verloopt programmeren grotendeels geautomatiseerd

Ander soort vakmanschap
De groep verspaners die met CAM software programmeert, groeit. Volgens Frank Smets mede doordat klanten steeds vaker alleen nog een digitaal model aanleveren. Dat neemt niet weg dat nog steeds meer dan de helft van de frezers aan de machine programmeert. Voor een deel komt dit doordat de huidige generatie frezers het vakmanschap bestempelt als vanaf een werktekening met de machine een kant en klaar product kunnen maken. Deze generatie is niet gewend met de computer te werken. Maarten van Teeffelen: “Onze insteek is om een nieuw soort vakmanschap te creëren. Je moet de machine als een printer zien. Je stuurt het NC programma naar de machine en die gaat spanen maken.” Als team zorg je dat alles daarvoor gereed staat: machine, opspanning, materiaal, gereedschappen en NC-programma.

 

Video: demonstratie van hyperMAXX op een Mikron HPM 1150 U. Gefreesd wordt aluminium 6082T6

Ook voor kleine series
Een ander argument dat tegen CAM programmeren wordt gebruikt, is dat mensen denken aan de machine sneller te programmeren. Hurco positioneert zich deels ook wel zo in de markt met de WinMax besturing. De machinebouwer presenteert deze als een gebruikersvriendelijke dialoogbesturing. Het laatste jaar laat Hurco op beurzen echter ook zien klaar te zijn voor CAM-programma’s. Frank Smets gelooft in de combinatie van beide. Hurco laat namelijk toe dat de CNC-operator aan de machine bijvoorbeeld de opspanning en de positionering van het werkstuk programmeert en dat stukje programma aan het NC-programma toevoegt. Het ene sluit het andere immers niet uit. Maarten van Teeffelen denkt echter dat je uiteindelijk ook met de nieuwe CAM-software sneller bent dan wanneer je aan de machine programmeert. “Met featureherkenning en doordat je al veel zaken als macro in je bibliotheek zet, kan 70 tot 80 procent van een werkstuk automatisch geprogrammeerd worden. Daardoor wordt CAM-programmeren zelfs voor enkelstuks en kleine series interessant.” Vooral de mindset zal moeten veranderen.

 

[accordion]
[acc_item title=”Demonstratie”]Hurco, CNC Consult en gereedschappenleverancier Hagro Precisie organiseren 26, 27 en 28 november 2014 CAM productiviteitsdagen en demonstreren dan de mogelijkheden in het democentrum van Hagro Precisie in Schaijk. [/acc_item]
[acc_item title=”Meer informatie”]Hurco

CNC Consult

Hagro Precisie[/acc_item]

[/accordion]

 

Hier klikken