3D printen3D Printen: winnaars zijn bedrijven voor wie kosten voor de baten gaan

22 april 20183 min

Wat zeiden de andere sprekers op het 3D printcongres op TechniShow en ESEF? We zetten de meest in het oog springende quotes op een rij.

 

De winnaars van de toekomst

“De early adopters zijn veelal visionaire leiders. Wie 3D printen niet omarmt, zijn vaak de voorzichtige managers. Ze investeren niet omdat ze de businesscase niet sluitend krijgen. Dat is typisch voor digitalisering. Degenen die het door hebben, gaan ermee aan de slag omdat ze weten dat de kosten voor de baat gaan. Dat zijn de winnaars van de toekomst.”

Onno Ponfoort, AM consultant Berenschot

 

 

Design sleutel voor succes

“Freesdelen 3D printen leidt zelden tot een succesvolle businesscase. Design is echt de sleutel om stappen te kunnen maken. Op dit moment is 3D metaalprinten nog geen plug and play technologie, maar dat wordt het wel binnen nu en 5 jaar. Ik zie de machines toegankelijker worden voor algemeen gebruik.”

Henk Jansen, directeur FMI Instrumed / FMI Additive

 

Verandermanagement

“De meeste opportuniteiten liggen in de waardeketen. Daarom moet je investeren. Niet door direct een machine te kopen, maar in onderzoeken waar het toekomstig concurrentievoordeel ligt. 3D printen draait om verandermanagement.”

Kris Binon, directeur FLAM3D

 

 

Meer dan printen en verspanen

“In de AM Integrated Factory proberen we een aantal stappen uit het proces te halen zodat we efficiënter werken. Bijvoorbeeld door de referentie van de ene naar de andere machine mee te nemen; de geprinte stukken direct in de verspaningsmachine te plaatsen. Maar je moet daar in het design al rekening mee houden. AM is veel meer dan printen en verspanen.”

Benjamin Denayer, AM expert Sirris

 

Skills blijven nodig

“Vroeger had je skills en ervaring nodig. Die zie je nu veel meer ingebed raken in de vorm van regels in designsoftware. Daardoor gaan de ontwerpkosten omlaag. En als de ontwerpregels ingebed in de software zijn, kunnen we al in de ontwerpfase testen. Toch blijft er een rol voor de mens. We moeten kennis en vaardigheden blijven ontwikkelen want ik denk niet dat we op korte termijn naar een omgeving gaan waarin 3D printen een commodity wordt.”

Marc Saunders, directeur Global Solutions Centre Renishaw

 

Welvaartswinst voor de economie

“3D printen levert welvaartswinst op voor de economie als geheel. Als we goedkoper en efficiënter kunnen produceren, blijft er meer geld over voor andere dingen. De transportsector, havens en banken die handelskredieten financieren, ziet dit liever niet komen. Maar je kunt de techniek niet tegenhouden. Beter is het je aan te passen. Want er liggen ook kansen.”

Raoul Leering, hoofdanalist internationale handel ING

 

FOTO BenderAM liet op de TechniShow deze 3D geprinte motor van APWorks zien, geprint op een EOS M400 metaalprinter met een speciale aluminiumlegering.

 

Hier klikken

Related Posts

{{ image }}

{{ title }}

{{ date }} {{ comments }}
{{ readingtime }}
{{ image }}

{{ title }}

{{ date }} {{ comments }}
{{ readingtime }}
{{ image }}

{{ title }}

{{ date }} {{ comments }}
{{ readingtime }}