AutomatiseringMachinetechnologieFlexibele gantry loader alternatief voor barfeeder

12 mei 20182 min

Robot laadsystemen blinken vooral uit in flexibiliteit. Gantry loaders in snelheid. Dormac Productie Automatisering (DPA) denkt met een eigen gantry loader een goede balans te hebben gevonden tussen snelheid en flexibiliteit. Verschillende opstellingen én magazijnoplossingen zorgen voor méér flexibiliteit.

DPA lanceert configureerbaar gantry loader systeem voor draai- en freesmachines

Voor Dormac was de insteek op de TechniShow onder andere tonen hoe je het proces rondom de machine kunt optimaliseren. Van hogedruk koeling tot automatisering. Daarmee valt nog efficiencywinst te boeken. Of anders gezegd: meer capaciteit uit het bestaande machinepark halen. De automatiseringstak van Dormac, DPA, voegt aan de co-bot een gantry loader toe. “Het systeem kunnen we zo configureren dat het aan haast elke machine past”, zegt Huib Wennekens, directeur. “Wij zien dit in combinatie met een draaimachine als een alternatief voor de barfeeder.”

Modulair systeem

De DPA Gantry Loader is min of meer een modulair systeem dat makkelijk te configureren valt voor een specifieke toepassing. Van 2- tot 8-assige opstelling (alle assen servogestuurd), met 1 of 2 armen en eventueel met een Y-as. “Die heeft als voordeel dat het systeem minder gevoelig is. Met Y-as hoeft het systeem bij een lichte botsing van de grijper niet opnieuw uitgelijnd te worden.” Een van de voordelen vergeleken met een robot is dat de gantry loader los staat van de machine, die dus volledig vrij toegankelijk blijft. Wat opvalt aan het laadsysteem van DPA is de flexibiliteit in de opslagmogelijkheden. Met een roterende stocker kunnen onbemand verschillende series na elkaar bewerkt worden. Een draaiend matrix raster biedt nog meer flexibiliteit, terwijl voor middelgrote series een verrijdbaar lademagazijn beschikbaar is. Deze trolley kan met maximaal 13 lades worden uitgerust, zodat al snel enkele honderden producten beschikbaar zijn voor manloze bewerking. Materiaalvoer en afvoer van de bewerkte producten gaan niet meer ten koste van het spindelrendement. En dankzij een omkeerstation kan ook de 6e kant van een freesstuk worden bewerkt of de laatste kant van een draaideel. Wat vooral telt, is de snelheid waarmee de loader wisselt. Daar verslaat de gantry loader de robot.

[button link=”https://www.dormaccncsolutions.nl/automatisering/automatisering” type=”small” newwindow=”yes”] Dormac Productie Automatisering[/button]

 

Dormac DPA

Hier klikken

One comment

  • Franc

    12 mei 2018 at 16:12

    2.5

Comments are closed.