AutomatiseringIndustrie 4.0Self driving vehicles als oplossing voor gebrek aan vakmensen?

14 mei 20184 min

Schaarste aan vakmensen: daar hoor je tegenwoordig de meeste bedrijven in de verspaning over klagen. “Waarom laten ze de vakmensen dan nog zoveel heen en weer lopen en logistiek werk doen”, vraagt Martijn Jansen van Romias zich af. Self driving vehicles zijn volgens hem de oplossing. Bij Slijptechniek Enter voert hij momenteel de eerste pilot uit. NTS-Norma is een andere pilot. Daar gaan de SDV’s de robotcel bij twee Makino D500 bewerkingscentra beladen en ontladen.

 

Romias test zelfrijdende transportwagens bij NTS-Norma en Slijptechniek Enter

Twee jaar geleden heeft het Canadese bedrijf Otto op de IMTS voor het eerst de self driving vehicles (SDV) als logistiek systeem voor de maakindustrie gepresenteerd. Het management sprak op de Amerikaanse machinebeurs destijds de verwachting uit dat deze markt zeer groot gaat worden. Martijn Jansen van Romias is daar net zozeer van overtuigd. Hij is er snel op ingesprongen. Romias heeft het distributeurschap voor Otto in heel Europa verworven. De SDV’s kunnen in tal van sectoren worden ingezet. Voor de verspanende industrie is vooral de combinatie met de robotcellen aan de CNC machines een interessante toepassing. Want daar gaat nog steeds veel efficiency verloren doordat operators een deel van hun uren eigenlijk met logistieke taken bezig zijn. Dat varieert van gereedschappen ophalen (of zoeken) tot en met materiaal klaar zetten zodat de robot ’s avonds een aantal uren (of de hele nacht door) onbemand kan werken. Juist bij dit type werk kan een SDV de nodige taken van de CNC operator overnemen, zodat die méér tijd overhoudt voor zijn echte werk.

 

SDV’s versus AGV’s

“De SDV’s zijn namelijk echt zelf rijdend in tegenstelling tot de AGV’s”, legt Valentijn Vetter van Romias uit. “Er hoeven geen aanpassen in de fabriek te worden gedaan, waar een AGV wel of koperen strips of markeerpunten nodig heeft voor de herkenning.” Dat komt doordat het systeem van Otto over geavanceerde scantechnologie beschikt. Ze gebruiken namelijk LIDAR  sensoren. LIDAR staat voor Light Detection And Raging of voor Laser Imaging Detection and Ranging. Het systeem is vergelijkbaar met radartechnologie, alleen gebruiken ze laserlicht om de omgeving af te tasten en afstanden te meten. Dat doen de sensoren tot 5 meter vooruit. Deze informatie wordt aangevuld met de beelden van een 3D vision systeem. Hierdoor zijn de SDV’s veilig om in te zetten in een omgeving waarin ook de mens opereert.

SDV’s verkennen met LIDAR technologie voortdurend hun omgeving

Aansturing vanuit ERP ligt voor de hand

Afhankelijk van de keuze van de gebruiker, kunnen de zelfrijdende wagens aangestuurd worden vanuit het ERP systeem of handmatig. In dit laatste geval voert de machine operator op de bedienignsterminal van Otto in dat een order klaar is en waar deze naar toegebracht moet worden. De fleetmanager regelt dan automatisch dat een van de wagens de producten ophaalt en transporteert. “Omdat tegenwoordig 90 procent van de maakbedrijven met een ERP systeem werkt, verwachten wij dat de meesten hiervoor gaan kiezen als aansturing. Dan zet je ze het meest efficiënt in.” In zo’n situatie meldt de operator een order af als deze klaar is. Of de machine doet dit zelf in de onbemande uren. Het ERP systeem weet dan wat de volgende stap moet zijn en stuurt de SDV op het goede moment op pad.

 

Echt 24/7 produceren

Martijn Jansen en zijn team denken aan twee toepassingen in de verspanende industrie. De kleinste SDV, de Otto 100, kan zo’n 100 kilo tillen. Deze SDV kan gebruikt worden om een trolley waarop ruw materiaal of producten staan naar de machine, een volgend station of het magazijn te transporteren. De Otto 100 rijdt onder de trolley, tilt deze een paar centimeter omhoog en kan ermee wegrijden. Dit betekent in de praktijk dat een machine ’s nachts onbemand kan blijven doorwerken, ook als een order klaar is en het raster van de robotcel vol met producten staat. Zo’n toepassing wordt komende tijd gebouwd bij NTS-Norma in Hengelo. Hier gaat een Otto 100 carrier ervoor zorgen dat de beide Makino D50- machines in een cel continu voorzien worden van ruw materiaal en dat de gefreesde werkstukken uit de cel worden genomen. Bij Slijptechniek Enter slaagt men erin om de doorlooptijden te verkorten door de SDV’s. Gereedschappen die hergeslepen moeten worden gaan nu eerder naar de juiste afdeling.

 

Combinatie met co-bot

De Otto 1500 (MAC 1500, Mobiel, Autonoom en Collatoratief) beschikt over een groter draagvermogen: ongeveer 1600 kilogram. Op de TechniShow demonstreerde Romias deze gecombineerd met een co-bot van Fanuc en een set voor het transport van gereedschappen. Hiermee kunnen zelfs onbemand gereedschappen in het gereedschapsmagazijn van de machine worden geladen. De robot kan ook volledig autonoom werkstukken verplaatsen. “Door ook de logistiek rond de productiecel te automatiseren, bieden we de metaalindustrie nieuwe mogelijkheden om verdere kostenbesparingen, levertijdverkorting en procesoptimalisatie in de productie te realiseren”, zegt Martijn Jansen. De volgende fase in automatisering begonnen.

Hier klikken

One comment

  • Franc

    14 mei 2018 at 17:19

    4.5

Comments are closed.