Feature StoriesVerspaningstechnologieMerknamen WNT en Ceratizit blijven behouden

27 juli 20183 min

Voor het eerst presenteerden Ceratizit en WNT zich op de TechniShow op één stand, maar wel herkenbaar met de eigen merknaam. En dat blijft zo: onder de vlag van Ceratizit Group vallen nu vier merknamen van verspanende gereedschappen. Een logische beslissing, gezien de kracht van de merken.

 

WNT groeit met dubbele cijfers in de Benelux

WNT maakt al langere tijd deel uit van dezelfde groep waar ook Ceratizit in zit. Beide gereedschapsproducenten hebben tot eind vorig jaar hun eigen koers gevaren, min of meer onafhankelijk van elkaar. Eind 2017 is besloten de bedrijven méér te integreren. Sinds kort is duidelijk hoe de merken zich gaan positioneren. “We gaan onder één vlag opereren, maar we houden de merknaam WNT overeind”, zegt Tinus Zuetenhorst, directeur van Ceratizit Group. Ook de merknaam Ceratizit blijft als gereedschapsmerk bestaan, maar presenteert zich voortaan wel als Cutting Solutions by Ceratizit. Beide merken blijven hun profiel behouden.

 

WNT formule slaat aan

“Met WNT blijven we ons op het midden- en kleinbedrijf richten. Dat ontzorgen we met ons sterke logistieke concept”, legt Zuetenhorst uit. Behalve met de kwaliteit van de gereedschappen blijkt WNT in de Beneluxmarkt met het serviceconcept succesvol te zijn. Afgelopen jaar wist het in Nederland en België met dubbele cijfers te groeien, veel sterker dan de markt in totaliteit groeide. “Het concept slaat aan, ook met de technische ondersteuning die we de klanten geven”, zegt Patrick Umans, sales manager Benelux bij WNT. Cutting Solutions by Ceratizit richt zich nadrukkelijk op grotere partijen in de luchtvaart- en automotive industrie. Van hieruit worden ook de turn key projecten gedaan, iets dat bij WNT niet mogelijk is. Daarnaast vragen klanten in dit marktsegment vaak speciale gereedschappen, afgestemd op de producten die bewerkt moeten worden. Qua logistiek serviceconcept gaat Cutting Solutions by Ceratizit echter lang niet zo ver als WNT.

 

Andere merken

De Ceratizit Group  heeft in totaliteit vier gereedschapslijnen in huis. Vorig jaar heeft de groep Komet overgenomen, een Duitse gereedschapfabrikant die ook in de automobielindustrie sterk is. Ook deze merknaam blijft behouden. Komet is organisatorisch ondergebracht bij Cutting Solutions by Ceratizit. De monitoringsystemen die door Komet-dochter Brinkhaus worden ontwikkeld, blijven hier voorlopig. Dat geldt eveneens voor het vierde merk binnen de groep: Klenk. Dit is een producent van volhard metalen gereedschappen voor de luchtvaart-, automobiel- en medische industrie. Het vroegere familiebedrijf haalt het leeuwendeel van de omzet uit speciale gereedschappen voor boren, ruimen en frezen.

Groeiambities moederbedrijf

Met deze vier merken komt er zeker niet een einde aan de groei van het concern, laat Tinus Zuetenhorst doorschemeren. De groep is voor de helft eigendom van de eigenaren van Plansee, een van ’s werelds grootste producenten van hardmetalen die toegang hebben tot eigen winning van erts. “We dekken het hele proces af, van winning van erts tot en met de verwerking in de hardmetalen gereedschappen. Met die groep willen we verder groeien.” Die ambities heeft de eigenaar duidelijk kenbaar gemaakt. In de Benelux wil WNT dit en volgend jaar verder groeien en gaat daar gericht activiteiten voor ontwikkelen.

 

Hier klikken