VerspaningstechnologieYasda’s precisie slaat aan bij Nederlandse precisie verspaners

14 december 20184 min

De Ridder THO heeft met Yasda een succesmerk in huis gehaald. Niet alleen qua technologie en precisie; ook qua verkopen. De Nederlandse precisiemarkt blijkt vaker voor de hoognauwkeurige Japanse machine te vallen dan Gerrit-Jan de Ridder een paar jaar geleden had gedacht. “We hebben nu een basis van zo’n tien machines en de tendens is stijgend.”

 

5-assige bewerkingscel compleet met gereedschap- en werkstukautomatisering

Op de TechniShow stond bij De Ridder het Yasda PX 30i 5-assig bewerkingscentrum, inclusief automatisering. Yasda integreert namelijk een gereedschapmagazijn met 323 posities in het magazijn, 33 palletposities in het werkstukmagazijn inclusief een pick and place unit én een nulpunt spansysteem van System 3R. Dit laatste is geïntegreerd in de 5e as (C-as). Het nulpuntspansysteem neemt dus geen extra ruimte in op de tafel. Daardoor kun je bij 5-assig bewerken heel dicht aan de basis van het werkstuk de bewerkingen uitvoeren. Het is echter vooral de nauwkeurigheid die de aandacht trekt. Bij 5-assig simultaan blijf je onder de 5 µm afwijking, zegt Gerrit-Jan de Ridder. “Soms haal je zelfs een nauwkeurigheid van 3 µm, met de juiste gereedschappen en vakmanschap.” Yasda spreekt zelf over een rondheid (gemeten volgens de NAS979 standaard) van 3,1 µm.

 

  • Midden vorig jaar heeft Job Precision in Valkenswaard de tweede Yasda PX 30i in gebruik genomen. De interesse in de Nederlandse markt is groter dan men bij De Ridder aanvankelijk had ingeschat.

Stabiliteit verlengt standtijd gereedschappen

Om de stabiliteit van de PX 30i te verhogen, plaatst Yasda de B- en C-as op de Y-as. Hierdoor verlaagt men het zwaartepunt en verkleint de fabrikant het verschil in gewicht van de verschillende assen. Gecombineerd met de portaalconstructie die uit één geheel bestaat (kolommen en dwarsbalk), levert dit stabiliteit op die zowel in de nauwkeurigheid van de bewerkingen terug komt als in de standtijd van de gereedschappen. De stabiliteit van de Yasda’s reduceert het risico dat carbides uit hardmetalen gereedschappen breken en niet alleen de gereedschapskosten omhoog jagen, maar dikwijls ook nabewerkingen met andere technieken noodzakelijk maken. “Hierdoor is de levensduur van de frezen gemiddeld 30% langer vergeleken met andere machines”, zegt Gerrit-Jan de Ridder. Zeker voor bedrijven die al gauw op jaarbasis voor een dergelijk bewerkingscentrum een halve ton of meer aan snijgereedschappen spenderen, is dit een belangrijk gegeven in zijn ogen. “Dan is 30% elk jaar opnieuw wel geld dat een meerprijs rechtvaardigt, afgezien van de nauwkeurigheid.”

 

Groeiende interesse

Gerrit-Jan de Ridder ziet de interesse voor de machines van Yasda nog steeds toenemen. Sinds hij in 2014 de verkoop van het merk heeft overgenomen, kiezen veel meer precisiebewerkers voor Yasda dan hij had ingeschat. “We dachten aanvankelijk hooguit twee machines per jaar te verkopen. Nu staat er al een basis van meer dan 10. En de tendens is stijgend.” Het zijn vooral toeleveranciers die voor high tech machinebouwers zoals ASML en Feij werken die voor het Japanse merk kiezen. Net als toeleveranciers van hoogwaardige fijnmechanische componenten aan andere sectoren. Ze zoeken vooral een oplossing om andere bewerkingen te elimineren door met de Yasda machine zelfs in hoogwaardig chroom met 62 HRc hardheid onderdelen direct in de vereiste oppervlakte ruwheid te frezen. “Ze elimineren het slijpen. Of het draadvonken. Slijpen zie je alleen nog als de nauwkeurigheid echt onder de 3 µm moet; of als men een per se een ander oppervlakteprofiel nodig heeft, dan kiest men voor slijpen, vonken of etsen. Anders freest men de stukken op deze machine.” In de precisie industrie zien we dat bedrijven het een uitdaging vinden om andere bewerkingen uit te sluiten, zodat men sneller en rationeler de precisie componenten kan maken”, zo schetst Gerrit Jan de Ridder de trend.

 

Compleet pakket uit één hand

Hoewel de Nederlandse bedrijven interesse tonen voor zowel de 5- alsook 3-assige machines van Yasda, ziet Gerrit-Jan de Ridder met name in het complete PX30i cel een troef. De cel wordt standaard met 323 gereedschapsposities, 33 palletplaatsen en het 3R spansysteem geleverd. Alle automatisering komt uit één hand. En dat vindt hij een sterk punt. “Het complete pakket is goedkoper dan wanneer je rond een hoogwaardige freesbank zo’n cel gaat samenstellen met losse systemen. Het grote voordeel is echter dat je slechts één partij hebt die verantwoordelijk is voor de complete cel.”

  • Een voorbeeld van de nauwkeurigheid waarmee de Yasda machines frezen. Deze naalden zijn uit NAK 40 hardheid 40 gefreesd.

 

 

 

 

 

 

Hier klikken