Best practiceHartford 5-asser om meerdere redenen gewild

1 januari 20195 min

Het Hartford 5A 65EF 5-assig bewerkingscentrum is in de standaardversie al een complete machine, waarmee verspanende bedrijven hun productiecapaciteit flink kunnen opvoeren. Promas heeft een jaar na de introductie dan ook al meerdere bewerkingscentra geïnstalleerd bij Nederlandse verspaners. Wat zij allemaal zeggen, is dat de prijs-kwaliteit verhouding van de Hartford 5A 65 EF goed is.

 

Simac Masic & TSS: kortere time to market

Simac Masic & TSS verkoopt en onderhoudt niet alleen tabletverpakkingsmachines en apotheekrobots; de Heerlense vestiging van Simac is ook de werkplaats waar zowel onderdelen worden gemaakt voor medische systemen en de halfgeleiderindustrie én waar het Simacteam speciaalmachines ontwikkelt en bouwt. Om méér onderdelen zelf te kunnen maken, is geïnvesteerd in een Hartford 5A, de eerste 5-asser voor het bedrijf.

 

Kritische onderdelen in eigen huis frezen

Simac Masic & TSS bouwt bijvoorbeeld inspectiemachines voor de farmaceutische industrie. Elke seconde inspecteert zo’n machine tot twintig stoppers en plunjers voor hoogwaardige medicijnverpakkingen en injectiespuiten. “Met visionsystemen controleren we de producten van alle kanten op oneffenheden, stofdeeltjes en als er een gat in zit, controleren we dat met een endoscoop”, legt Hub Bongers uit, manager technical operations. Simac Masic & TSS ontwikkelt het concept, doet zelf de engineering en koopt vervolgens componenten in of maakt deze zelf, voordat in eigen huis de assemblage gedaan wordt. “We willen bepaalde kritische onderdelen van deze machines in eigen huis maken. Dan kunnen we op het laatste moment nog designwijzigingen doorvoeren. Time to market wordt dan korter”, zo motiveert Hub Bongers de reden om de Hartford 5A 65 EF te kopen. De snelheid, het gemak en de stabiliteit van de machine zijn opvallend, zegt hij. Hub Bongers geeft het voorbeeld van een kunststofproduct waarin 2400 gaatjes van elk 0,7 mm moeten worden geboord. Op de oude machine vergde dat een hele dag; op de Hartford 5A is dit in een halve dag klaar. “Door de stabiliteit kunnen we met hogere aanzetten en toerentallen werken, nog afgezien van de mogelijkheid van de vijf assen waardoor we minder vaak hoeven om te spannen.”

 

  • Hub Bongers bij de nieuwe Hartford 5A 65 EF. Dankzij de 5-asser kan men méér onderdelen voor de eigen machinebouw zelf frezen.

 

CNC Precision: declarabele spindeluren maken

Voor een fijnmechanisch bedrijf dat een goed jaar bezig is, is de investering in een 5-assig bewerkingscentrum een grote stap. Toch hebben Patrick Swinkels en Peer Deijnen, de eigenaren van CNC Precision in Best, nog voor de officiële introductie de nieuwe Hartford 5A 65 EF bij Promas gekocht. “Producten die we eerst in zeven opspanningen maakten, maken we nu in twee.”

Peer Deijnen en Patrick Swinkels hebben in mei 2017 hebben samen CNC Precision opgericht. Ze frezen uiteenlopende onderdelen voor de machinebouw, hightech- en agroindustrie. Veel uren werken vinden ze niet erg. “Maar toen we moesten uitbreiden, was wel direct duidelijk dat er een 5-asser moest komen. We maken ook series, tot 1.000 stuks. Vaak zijn het korte bewerkingen, anderhalve minuut. Dan sta je op een 3-asser de hele dag aan de klem te trekken”, zegt Patrick. In de versie met de eigen Hartrolbesturing is het een 4+1 machine. Hartford bouwt de machine ook met Heidendainbesturing in een uitvoering van 5-assig simultaan frezen. Voor CNC Precision volstaat vijfvlaksbewerking. Promas heeft de machine met een robotlaadsysteem geautomatiseerd. “We kunnen tot 120 producten onbemand maken. Dat brengt enorm veel rust”, zegt Peer. De eerste drie weken heeft de combinatie zo’n 330 spindeluren gemaakt. “Dat zijn de uren die je kunt factureren”, vult Patrick aan. “In het begin deden we alleen de grotere series. Maar nu we het steeds beter in de vingers krijgen, frezen we ook 40, 50 stuks met deze cel, als er genoeg bewerkingen aan zitten. De machine loopt bijna elke avond nog wel een paar uurtjes door als wij naar huis zijn.”

 

  • Peer Deijnen en Patrick Swinkels: de eerste drie weken heeft de Hartford 5A 65 EF 330 spindeluren gemaakt.

 

AMU Freestechniek: 5-asser verdient geld

 

Een 3-assige machine is voldoende, zo zei Ronald van Amelsvoort vijf jaar geleden nog toen hij het eerste nieuwe 3-assig bewerkingscentrum van Hartford kocht. Sinds kort staat bij AMU Freestechniek een 5-asser, de Hartford 5A 65EF. “Als je geld wilt verdienen, is zo’n 5-asser beter. Het bewerken van vijf kanten gaat nu in één flow door.”

 

Met deze 5-asser creëert hij ruimte in de productie. “De machine draait en wij werken aan de 3-assers. Dan verdien je het geld voor de investering terug”, zegt Ronald. Dat z’n eerste 5-asser het nieuwe bewerkingscentrum van Hartford is geworden, is niet verwonderlijk voor wie Ronald kent. “De liefde voor Hartford is groot.” Ook z’n andere drie machines zijn Hartford bewerkingscentra. “Het illustreert ook de verstandhouding met Promas. Als er problemen zijn, lossen zij ze op.” De versie die bij AMU in Udenhout staat, is een vrij complete uitvoering van de Hartford 5A E65. Een gereedschapmagazijn met 60 posities, breukdetectie met laser, hogedruk koeling (20 bar, 45 en 70 bar zijn opties) én de nieuwe Hartrol Plus besturing. “De bediening doet eigenlijk aan een smartphone denken, zo eenvoudig is deze.” De machine is gekoppeld aan een robotlaadsysteem van Promas. Zeker in combinatie met de robot levert de Hartford bij het maken van kleine, repeterende series, veel tijdwinst op. Series van 10 stuks, mits repeterend, freest Ronald overdag onbemand; zelfs als ze een cyclustijd van 10 minuten hebben. “Je moet dan even investeren in de programmeren van de robot, maar bij repeterend werk verdien je die tijd terug.”

  • Ronald van Amelsvoort samen met zijn dochter Sascha bij de nieuwe Hartford. De rose bies is een idee van zijn beide dochters.

 

Hier klikken