VerspaningstechnologieLichtgewicht patser voor multitasking

Om de belasting van de torquemotoren te minimaliseren, heeft HWR een lichtere klauwplaat ontwikkeld die net zo sterk is als een standaard versie. Een tweede argument om dit te doen, is het besparen van energie bij het versnellen en afremmen van de draaitafel.
1 januari 20191 min

Elke kilo gewichtsbesparing in het opspanmiddel komt ten goede aan het werkstukgewicht. Of zorgt voor minder belasting van de torquemotoren in draaitafels. Met dat idee heeft HWR Spanntechnik de InnoFlex VL 070 klauwplaat ontwikkeld. Ook deze kracht compenserende klauwplaat centreert met de vier klauwen zowel ronde als kubische werkstukken.

 

Op de TechniShow zat deze klauwplaat op de Litz 5-asser bij Dormac CNC Solutions, waar frezen en draaien op deze machine werden gedemonstreerd. Om de belasting van de torquemotoren in dit soort machines te minimaliseren, heeft HWR een lichtere klauwplaat ontwikkeld die net zo sterk is als een standaard versie. Een tweede argument om dit te doen, is het besparen van energie bij het versnellen en afremmen van de draaitafel. Door een slim design slaagt HWR erin om het gewicht te verminderen met ongeveer 40%, afhankelijk van de uitvoering. Standaard bouwt men dit type (handbediend) tot een diameter van 1200 mm, maar op bestelling is al een versie van 1800 mm gemaakt. Die woog niet meer dan 786 kilogram. De Innoflex VL 070 die op de stand van Spantech te zien was, heeft een diameter van 700 mm en klemt met 125 kN (bij maximaal 800 omwentelingen per minuut). Zonder de bekken weegt de klauwplaat 185 kilo.

 

Centrisch spannen

HWR past in dit type lichtgewicht klauwplaat de zelf centrerende 4 klauw techniek toe. Met dit systeem kunnen zowel ronde, kubische alsook onregelmatig gevormde werkstukken centrisch worden gespand. Daarbij worden de spankrachten evenredig verdeeld. Bij HWR Spanntechnik ziet men de vraag naar deze klauwplaat toenemen naarmate de complexiteit

 

Hier klikken