VerspaningstechnologieVoor Taiwanese machinebouwers is het glas pas half vol

2 januari 20193 min

Het Made in USA adagium van de Amerikaanse president Donald Trump komt de Taiwanese machinebouwers goed van pas. De trend om meer te gaan produceren in de VS, zal de vraag naar Taiwanese machines op een hoog niveau houden. Dit jaar zagen ze hun export naar de VS al met 39% groeien. Maar ook de rest van de wereld neemt gretig machines én technologie af van Taiwanese bedrijven. Tegen 2025 wil de Taiwanese machine-industrie de export verdubbeld hebben tot bijna 65 miljard dollar.

Taiwanese machinebouwers: export verdubbelen naar $65 miljard

 

De Taiwanese machinebouwers lieten zich van hun beste kant zien in Chicago. Taiwan is de vierde grootste exporteur van gereedschapmachines in de wereld. Dat komt mede omdat er veel producenten van componenten zijn, die nogal wat klanten in Japan hebben. “Veel machine-onderdelen van Japanse machines komen uit Taiwan, klanten weten dat vaak niet”, merkt Arthur Deng, vice manager Tongtai, op. Het ecosysteem in het land is sterk. In Chicago presenteerde het zich aan de media met een Virtual Peality persconferentie, om te benadrukken dat Industrie 4.0 niet alleen iets is van Europa. Smart manufacturing is de drijfveer achter de groei van de Taiwanese machineindustrie. Machinebouwers zoals YCM, de FFG Group, maar ook Quaser, zijn al volop bezig smart industry toepassingen te integreren in hun machines. Tools om processen te optimaliseren, automatiseringssystemen, steeds meer robotica. “De eerste stap zijn sensoren om slimmer te verspanen. De tweede stap zal zijn hoe we data verwerken en echt naar smart manufacturing gaan. En dan maken we de laatste stap naar de smart factory, cloudoplossingen, kunstmatige intelligentie om fabrieken slimmer en efficiënter te maken”, zegt Andy Hung, manager van Feeler, onderdeel van de FFG groep.

 

Drie keer zero

De drijfveer achter smart industry is, zo benadrukken meerdere sprekers in het panel, niet alleen efficiency. “We zien de potentiële problemen ontstaan door gebrek aan geschoolde medewerkers”, zegt Richard Chen, bestuursvoorzitter van YCM. Daarom kijkt de machinebouwer naar de processen die niet gestandaardiseerd en geoptimaliseerd zijn en zoekt daarvoor oplossingen. Dat gaat veel verder dan het beladen van de machines. Zero downtime is een woord dat tijdens de persconferentie regelmatig valt aan de zijde van de machinebouwers. Zero waste, zero defects, zero downtime, vak Richard Chen de grootste uitdagingen samen. Ondertussen moet de hoeveelheid spanen die in een bepaalde tijd worden gemaakt, omhoog. Smart industry kan ook daarbij helpen, aldus Chen. “De markt wil langere standtijden van de gereedschappen en hogere spaandebieten. Daarom moeten we op alle machines de sweet spot vinden, om trillingen te voorkomen.” Smart industry biedt daar de mogelijkheden voor.

 

e-Mobility als kans zien

De Taiwanese machinebouwers voelen ook de druk van de transitie naar e-mobiliteit. Net als hun Duitse concurrenten hebben ze een onderzoek gedaan naar mogelijke effecten op de branche. Want zo’n 30 procent van de werktuigmachine business hangt samen met de automobielindustrie. Joshua Huang, president en CEO van Takisawa Tech Corp USA, zegt dat een deel van het werk gaat wegvallen vanwege deze transitie in de aandrijflijn. “Maar binnen drie jaar zijn er 200 bedrijven die elektrische auto’s kunnen bouwen.” De seriegroottes veranderen. Feeler directeur Andy Hung ziet door de transitie naar elektrisch rijden nog een andere trend: materialen worden lichter. De automobielindustrie zal meer aluminium gaan toepassen evenals composieten. Arthur Deng van TongTai ziet het als uitdaging vooral om onderdeel te worden van de nieuwe supply chain die rond e-mobility gaat ontstaan. “You loose some jobs you win some jobs”, zegt hij. E-mobility zal winnaars en verliezers kennen. De Taiwanese machinebouwers willen bij die laatste groep horen. “We moeten onderdeel worden van de supply chain. En ook al worden de series kleiner, vergeleken met andere sectoren blijft de automobielindustrie massaproductie.”

 

Hier klikken